• Introvert er IKKE en sygdom.

  Introvert er IKKE en sygdom. Det er IKKE en psykisk lidelse – det er egenskaber! Elsk din introverte side – den er guld værd!

  Jeg har skrevet dette sammen med en ekspert indenfor området, min egen datter Maja, som er meget introvert og som på den hårde måde har lært sig selv at leve med det og endda udnytte egenskaberne.

  At være introvert er heller ikke det samme som at være indelukket, genert eller menneskesky – det er en total fejltolkning, som ofte kommer fra de ekstroverte, som ser det modsatte af sig selv, og de kan ofte slet ikke forestille sig at leve i den verden, som de betegner som indelukket, isoleret og sky.

  Desværre er der rigtigt mange introverte mennesker, der ser sig selv som forkerte, fordi de sammenligner sig selv med det modsatte, nemlig de ekstroverte. Da de ekstroverte gør lige præcis det, de introverte ikke magter, og det er ofte de ekstroverte, der bliver set og hørt steder som skoler og gadebilledet, samt omtalt på facebook og i jobannoncer.

  Fantastiske egenskaber i de introverte

  Her er mit billede af de introverte mennesker; Det er personer, som kan være private, eftertænksomme, perfektionistiske, nøjagtige, fakta-orienterede, saglige, systematiske, traditionsbundne, påpasselige, forbeholdne, har høje standarder, er analytiske, forudsigelige med evnen til fordybelse og bruger ofte tid på at være forberedte før de svarer. Wow – det er jo personer, der stråler troværdighed! Det er jo revisorer, ingeniører, læger, farmaceuter, specialister, mm. Det er Bill Gates, sanger Christina Aquilera, skuespiller Harrison Ford, fysiker Albert Einstein, Lars Larsen (dyne Larsen), Kjeld Kirk Kristiansen (LEGO), Mærsk Mc-Kinney Møller (skibsreder). Faktisk er der rigtigt mange skuespillere og sangere, der er introverte, da de her bruger deres rolle som skjold. De fantastiske egenskaber skaber også betydningsfulde stillinger bl.a. i industrien.

  For det første, så findes der ingen mennesker der er 100 % det ene eller det andet, men der findes ca. 20 %, der er hovedsageligt introverte og 20 %, der er hovedsageligt ekstroverte, og så er der ca. 60 % der er nogenlunde begge dele. Udfordringen er ofte, at nogle introverte tror at de konstant skal agere ekstroverte, offentlige, snakkende, midt i selskabet, være på og højt grinende, men når de gør det, så kan de få problemer. Så kan de blive drænet for energi, udbrændte og depressive. Du skal derfor have stor respekt for din introverte side!

   

  Forskellen på introvert og ekstrovert

  Den helt store og overordnede forskel på introvert og ekstrovert er, hvordan de får bygget energien op. De introverte lader energien op, når de er alene. De ekstroverte gør det, når de er sammen med andre.  Introverte har ofte nemmere ved at lære ny viden, fordi de ofte er perfektionistiske, nøjagtige, analytiske, har evnen til at fordybe sig og er ofte meget forberedte på opgaven.

  Udfordringen for de introverte kan være den egenskab, der hedder ”perfektionistisk”, da de ofte går dybere ned i opgaven, end hvad der måske var planlagt, så opgaven bliver mere kompliceret end nødvendigt. Hjernen kører på 110 %, fordi de ofte ønsker at analysere alt det data, der kommer til dem i deres ofte meget travle sind, for at skabe det bedst mulige resultat – ”Pyt” knappen er også en forskel. Introverte har nemlig meget svært ved at give slip på mindre problemer og f.eks. sige ”pyt”, da de er mere tilbøjelige til at overtænke og dermed forstørre et ellers mindrebetydende problem. Noget der også giver introverte store udfordringer kan være kaffe, cola, energi drik mm., fordi det tvinger hjernen til at bearbejde endnu mere data. Samt støj og larm generer de introverte voldsomt, fordi hjernen vil fokusere på alt omkring dem.

  Introvert er også …

  Modsat visse rygter, kan introverte mennesker også sagtens være udadvendte, sjove, hyggelige, højtråbende, være festens midtpunkt og meget mere. De skal bare huske at tage ansvar for deres introverte side og trække sig en gang i mellem, så de kan lade batterierne op igen og have energi til resten af dagen. Introverte kan sagtens holde foredrag og taler, fordi de er forberedte, og de er eksperter i den tale de holder. Introverte kan også ofte nyde deres eget selskab i op til flere timer – uden at kede sig! ?

  Har du introverte børn, så respekter deres egenskaber og evner. Prøv ikke på at gøre dem til ekstroverte, men forklar dem om deres værdier.

  Jeg kan hjælpe dig, så du acceptere din introverte side, og får glæde af den privat, uddannelse og arbejde. Kontakt mig for at hører hvordan jeg gør.

Comments are closed.