• Hvornår er angst en lidelse og hvor starter angsten?

  Selvom det for mange lyder mærkeligt, så er angsten faktisk din overlevelse. Det er kroppen og sindets evne til at fortælle dig, at du er i fare, eller at du er ved at overbelaste sig selv. 

  Det starter med en ganske sund bekymring, som er den, der siger: “Jeg må hellere lige tage til lægen”, eller “jeg skal lige passe på mig selv, når jeg går over vejen.” 

  Så kan der pludseligt opstå noget akut – noget virkelig farligt, hvor du har brug for at reagere her og nu. Her slår angsten til, for at du kan forstå, at det er farligt, hvis du forsætter det, du er i gang med. Det er den røde advarselslampe i bilen – STOP NU. 

  Hvis du ikke reagerer på angsten, så vil den gøre ALT for at du forstår, at det her er alvorligt. Så vil angsten sikre, at du får ondt i maven – hjertebanken – åndenød – rysten på hænderne – sitren i kroppen – sveden – spændinger i musklerne – evnen til at tænke 1000 tanker på samme tid (tankemylder) med mere. Og det bliver angsten ved med indtil faren er ovre – indtil du har foretaget dig en forandring – indtil til du har taget ansvar og skabt sikkerhed og ro i kroppen. 

  Angsten er altså en hel fantastisk evne vi har, som sikrer at vi overlever, HVIS vi altså lytter OG REAGERER på signalerne. Det er naturligvis ikke sundt, når angsten er tændt det meste af tiden og især ikke hele døgnet. 

  Igen er det den røde advarselslampe i bilen, der her siger – STOP NU, men du holder stadig speederen i samme position som før i håb om at opretholde den samme hastighed, som du havde tidligere. Nu har du den ene fod på bremsen og den anden på speederen på samme tid, mens bilens motor er ved at bryde sammen. 

  Når du vælger at overse den røde advarselslampe, så kan du sammenligne det med, når du føler dig overbevist om at du ikke kan gå en tur uden musik i ørerne, at du ikke kan undvære din træning, at du bliver nødt til at arbejde hårdt hver dag, at du føler dig tvunget til at tage ekstra ansvar på arbejdet, i klubben eller i familien. 

  Nogle mennesker gør noget ved det før det går helt galt, andre lader sig presse helt ud over kanten, så de ender med at skulle samles op …… hvad gør du? 

Comments are closed.