• Symptomer på lavt selvværd

  Hvad kan du gøre, hvis det er dig der har lavt selvværd?

  1. Find 10 værdier, fra selvværdlisten herunder, som er mest dig, rangere dem, efter hvad der er mest for dig. Brug de bedste ord fra selvværdlisten igen og igen om dig selv. Lav en sætning der indeholde de ord du vælger. Sig dem højt, sig dem inde i hovedet, tænk på dem, tænk specielt på dem lige før du skal sove – gør det 30 gange om dagen.

   Selvværdlisten:
   Afslappet, ambitiøs, anerkendende, ansvarsfuld, disciplineret, eftertænksom, empatisk, eventyrlysten, familiemenneske, forandringsøgende, fredelig, frihed, gavmild, glad, grundig, hensynsfuld, humoristisk, kreativ, kærlig. Ligeværdig, loyal, nysgerrig, nærværende, omsorgsfuld, positiv, respektfuld, retfærdigt, roligt, selvrespekt, seriøs, sikker, stabil, styrke, sund. Taknemmelig, tillidsfuld, tolerant, troværdig, tryg, udfordrende, udvikling, venlighed, være mig selv, ærlig.

  2. Sørg for at holde dig ren, gå i bad. Sørg for at du har rent tøj, klæ dig i tøj der viser at du har respekt om dig selv. Det modsatte er dræbende for dit selvværd!

  3. Sørg for at holde pænt og rent omkring dig, så der ikke er noget der skal skjules. Sikre at dit værelse eller andre rum, er så du med respekt for dig selv, kan vise dem frem!

  4. Find top 10 listen over de ting der gør dig glad og giver værdi. Eks. Venner (navne), motion, sport, musik, gåture, spil sammen med nogen, film sammen med nogen, familien, cykle, synge. Rangere listen og ændre på den igen og igen. Brug top 10 listen når du skal i godt humør.

   Positiv listen

  5. Lav positiv listen, hvor du skriver alt på, når du har været glad, positiv, gjort noget godt for andre. Samt gjort noget godt sammen med andre og andre har gjort noget godt for dig. Hvor du har overrasket dig selv, gjort noget som du normalt ikke ville have kunne gøre før. Tal og tænk positivt om alle andre. mm. Sig tak når nogen gør noget for dig eller siger noget pænt og godt til dig.
  6. Gør noget for andre, uden at tænke på hvad de gør for dig eller om de gør noget til gængæld, bare gør det. Male, gør have rent, flytte mm.

  7. Gør tingene i dag. De ting der skal laves, gør det med det samme. Det er en kæmpe boost at du ved at der ikke er noget du har skubbet væk. Betal regningen, flyt tandlægetiden, bestil tid ved frisøren, gør rent, tøm skraldespanden mm.

  8. Aftal at du skal smile, når du ser dig selv i spejlet. Aftal at du skal sige nogle at de ord du har på selvværdlisten (punkt 1) Måske skal du have ordene stående indvendigt i skabet på badeværelset.
   Du skal sige mindst et ord, som du vil mærke i en begivenhed, der kommer i nærmest fremtid.

  9. Grundlæggende skal du spise sundt, drikke vand, gå-motion, sove regelmæssig.

  10. Du skal holde din computer, tlf og lignende ude af det rum hvor du sover. Du skal/bør holde dig væk fra kaffe, cola og søde/usunde ting.

  11. Du skal sige nej – øv dig i at stå fast, så du ikke går med til noget mod dig vilje.

  12. Du skal kigge kritisk på din omgangskreds. Du har ikke brug for andre med lavt selvværd, du har ikke brug for at skal redde andre. Du har brug for dem der vil livet, søg dem – de vil respektere dit nej, når du mener det.

  Lavt selvværd giver disse symptomer:

  Ensom
  Usikker
  Perfektionisme
  Har store krav til sig selv
  Har svært ved at sige fra
  Taler grimt til og om sig selv
  Sammenligner sig med andre
  Føler sig aldrig rigtigt god nok
  Kritisk overfor sig selv og andre
  Føler ikke at hører til nogen steder
  Ofte negativt og forventer dårlige resultater
  Søger og styret af andres mening og anerkendelse

  Ofte vil en person med lavt selvværd forsøge at fjerne opmærksomheden fra følelserne med  afhængighed til for eks. Arbejde, alkohol, narko, overdreven træning, selvsabotage (cutter), sex, spiseforstyrrelser, sukker (usunde ting), tobak, TV, mm.

  Symptomer på HØJ selvværd:

  Social
  Sikker
  Acceptere at lave fejl
  Føler sig afslappet og tryg
  Føler sig god nok – det er ok
  Kan sige fra og stå ved sig selv
  Selvironi – kan grine lidt af sig selv
  Optimistisk og positiv – det skal nok gå
  Har respekt for sig selv og andre – jeg er god nok
  Taler pænt, støttende og omsorgsfuld til og om sig selv
  Rummelighed, ”jeg fejler ikke, enten vinder jeg eller lærer jeg”

  Personer med høj selvværd har ofte en adfærd der kunne være en af de 4 eller en blanding af dem:
  1. Dristig, Stærk, Foretagsom, Målbevidst, Selvtillidsfulde, Selvstændige
  2. Entusiastisk, Selvskabssøgende, Impulsiv, Følelsesbetonet, Sikker
  3. Tålmodig, Loyal, Holdspiller, Selvtilfreds, Afslappet, Stabil
  4. Nøjagtig, Diplomatisk, Analytisk, Påpasselig, Følsom, Moden

  De ting her er du – selv med et LAVT selvværd – DU HAR BARE IKKE SER DET ENDNU!!

  Resultatet af lavt og dårligt selvværd:

  Præstationsangst
  Afviser ofte andre
  Overspringshandlinger
  Tror ikke på egne evner
  Er bange for nye opgaver
  Tør ikke tale i større grupper
  Dropper ud af skole/uddannelse/jobs
  Skamme sig over manglende færdigheder
  Svært ved at møde nye mennesker/dating
  Undgår sammenhænge, der kan afsløre manglende evner

  Læs her om de følelser der er ganske normale!

  Forskellen på selvværd og selvtillid

  Hvorfor kan det være farligt at anerkende udseende og præstationer:

  Selvværd: som ordet fortæller, du selv ser værdien i dig, føler at du er værd at elske som dig. Altså IKKE det du gør eller den måde du ser ud på.

  Selvtillid er det som kan ses af dig selv og af andre. Hvad du kan, hvad er du god til, hvad kan du præstere og har præsteret, samt hvordan du ser ud. Selvtillid er også det du kan skrive på dit CV når du søger job. Samt det du viser når du kommer til jobsamtalen.

  Har du et lavt selvværd, vil du sikkert forsøge at blive rigtigt dygtige til noget. Altså forsøger at løfte dit lave selvværd med en høj selvtillid. Og specielt der hvor du får opmærksomhed og anerkendelser for dine resultater eller udseende.

  Den selvforstærkende effekt, du fejlagtig forsøger at blive god til noget, for at blive mere værdifuld og får den anerkendelse du søger.

  Når det er sagt, så er forældrenes mål og ønske at få lykkelige børn, der skal videre ud i livet. Vi ønsker at lykkes som forældre.

Comments are closed.