• Hvad er det din virksomhed går glip af, ved ikke at ansætte en introvert leder?

    Jeg besøgte en kendt jysk legetøjsvirksomhed, og i det lederteam jeg mødte, var der mere end 90% ekstroverte mennesker, der alle ville skabe resultatet. Og jeg spurgte om hvor var de eftertænksomme, fordyberne, lytterne? Og svaret var ”vi har så travlt, så dem er der ikke tid til at have med i lederteamet”

    Jeg blev inspireret af artiklen “5 Ways Introverted Leadership can make You a Great Manager” og her er den oversat og skrevet lidt kortere, så også de ekstroverte har tid til at læse den færdig (fordom om ekstroverte) 🙂 (du finder et link til den originale artikel nederst på siden)

    Når man forestiller sig en god ledertype, vil det første man normalt tænker på, være en meget udadvendt og karismatisk person, som taler højt og uafbrudt og er glad for at være festens midtpunkt. Dette lettere stereotypiske billede af en leder spiller også en stor rolle i arbejdslivet, hvor man ifølge en undersøgelse fra UC Berkeley, har en tendens til kun at hyre folk ud fra deres meget ekstroverte personlighedstræk, når de søger en leder. Denne evne til at tale højt og længe, skaber en større tro, om at denne person er mere arbejdsmæssig kompetent end de andre mere introverte personligheder, og derfor vil man hovedsageligt finde flest ekstroverter i lederrollen.
    Men denne forestilling er på ingen måde ensbetydende med, at introverter er dømt til at være dårlige ledere.

    Ifølge en undersøgelse fra Academy of Management https://journals.aom.org/doi/10.5465/amj.2011.61968043 er en mere introvertet leder mere succesfuld i blandt proaktive medarbejdere. I stedet for blot at reagere verbalt på problemer og vente på at blive sat i gang af en leder, vælger medarbejderne under den introverte leder, selv at tage aktion og diskutere problemstillingen med lederen. Introverte ledere passer altså bedst i et miljø, hvor der skal være plads til dybdegående diskussion og idéer fra enhver.
    Samme studie konkluderede også, at extroverte ledere passede bedst i blandt mere passive medarbejdere, hvor det krævede en mere fremførende og kontrollerende frontmand, til at skabe effektive resultater,
    Kort fortalt er det selve arbejdspladsen, der bestemmer, hvilken ledertype, der passer bedst. Dog vil den ekstroverte lederstil ikke udvikle de mere passive medarbejdere, men fastholde dem i det, tværtimod.

    Ifølge Microsoft skaber Bill Gates, som selv er et eksempel på en succesfuld og stolt introvert, kræver problemløsning ofte, at man er villig til at trække sig fra fællesskabet og tænke dybdegående over det i flere dage. Han fortæller dog også, at for at vedligeholde den bedst mulige forretning, er det vigtigt at ”sætte sig ind i begge færdigheder [introverte og ekstroverte], for at have en forretning, der både trives i at tænke dybe tanker og skabe teambuilding, samt at rejse ud i verden for at sælge disse idéer”. https://www.youtube.com/watch?v=Edhd9WIIpmY&t=1259s

    Som introvert, har man lige så mange unikke og værdifulde egenskaber til at skabe en god forretning, som en ekstrovert har. Begge typer tackler blot deres ansvar forskelligt.

    For at være en god introverte leder, skal man kunne kende sine styrker og svagheder. Her er 5 måder, hvorpå man kan styrke sine lederegenskaber, som introvert.

    1. Undgå at overtænke

    Ofte er det én selv, der holder dig tilbage fra at blive en god leder. Mange introverte personer reagerer med nervøsitet og katastrofetanker, ved tanken om at blive udnævnt leder. Som introvert, har man nemlig tildens til at tænke alt igennem, hvilket kan stå i vejen for ens succes, da mange helt undgår bestemte udfordringer inden de overhovedet er fundet sted. Ofte viser det sig dog, at introverter overvurderer deres frygt og faktisk ender med at finde succes, hvis de vælger at konfrontere de intimiderende opgaver.
    Det er også effektivt at vedligeholde en positive tankegang, da blot at tro at man vil få succes er nok til at forbedre ens chancer.

    2. Fremfør dine introverte egenskaber

    Direktør for Campbell’s Soup, Douglas Conant, er også en introvertet leder. Han fortæller selv, at han ofte blev set som tilbagetrukken og uinteresseret under møder, men dette var blot fordi han havde travlt med at tænke og lytte. Derfor valgte han blot at informere sine medarbejdere, om sin introverte personlighed, og at det nogle gange er helt i orden for andre, lige at skubbe til ham, hvis han trak sig for meget. Han oplevede, at de fleste accepterede dette hurtigt. Så i stedet for at kopiere en ekstrovert lederstil, ledte Conant med en stil, der passede ham selv. Han viste sig også for at være en fantastisk leder, der respekterede sine medarbejdere, gjorde plads til nye idéer og generelt skabte en positiv arbejdsplads.
    Dette eksempel viser, at i stedet for at kritisere sig selv, for ikke at være mere ekstrovertet, skal man bare være stolt af den person, man faktisk er.

    3. Skab proaktive teams

    Som en introvertet leder, skal man være opmærksom på faktorer, der virker til ens fordel. Introverter virker, som fortalt tidligere, bedst i proaktive teams, hvor der skabes flere forskellige idéer, og hvor alle har mulighed og plads til at dele deres tanker. Her læner man sig mere til de introvertes styrke om at lytte. Ekstroverte ledere føler sig modsat lettere truet, hvis de modtager anerlededes forslag om at løse et problem, og arbejder bedst, hvis teamet er mere passivt. Dette er ifølge et Harvard Business studie: https://hbr.org/2015/03/introverts-extroverts-and-the-complexities-of-team-dynamics
    Hyr mere proaktive medarbejdere, som ikke ser konflikter og fejl som noget negativt, men som muligheder for udvikling. Dette leder til mere innovation og problemløsning end ved passive teams.

    4. Giv dit teams frihed til at innovere

    Formand for 3M, William L. McKnight, var også en stilletalende introvert, som gav sine medarbejdere lov til at bruge 15 % af sin givne arbejdstid på deres eget passionsprojekt. Herved opmuntrede han til fri innovation og plads til fejl. McKnight udnyttede dermed også sine introverte egenskaber og er kendt for sætningen: ”Hire good people and leave them alone”.
    Under McKnight blev 3M kendt for bl.a. at have skabt kirurgisk tape, ansigtsmasker og post-it noter. Han opbyggede et miljø, hvor medarbejderne havde selvtillid til at lave fejl og springe ud i komplekse projekter.

    5. Udnyt dine lytteevner

    En anden styrke ved introverter er evnen til at skabe tryghed for andre. Dette skyldes introverters gode lytteevner. Denne rolige udstråling kan opmuntre folk til at åbne mere op og selv være mere rolig. Ved at være en god lytter, skaber man tiltro overfor medarbejderne, som dermed får mere lyst til at følge dine instruktioner, dele problemer med dig, foreslå idéer, og være loyale.

    Uanset om man er mest introvert eller ekstrovert, så skal ”lytning” trænes. Da lytning kræver at man er tilstede. Introverte kan ofte fylde hjernen med analyse af det sagte og mange spørgsmål til sig selv, mens de lytter. Samt ekstroverte har ofte travlt med at tænke på hvad de skal svare, så vi kan komme videre til et resultat.

    At kun ekstroverte personer er gode ledere, er desværre en stor misforståelse i samfundet. Som selvsikker introvert, er man i stand til at skabe kulturer, hvor medfølelse og innovation er normen. Man er blot nødt til at kende sin styrker og svagheder og bruge dem konstruktivt, samt være ærlig og stolt over, hvem man er.

    Link til inspirationen:

Comments are closed.