• Mobning, børn og voksne

  Egoet skal have lov til at udvikle sig – er du udsat for mobning

  Jeg vil med mit indlæg, give dig min indsigt i mobning, og hvad der efter min mening, ligger bag mobning. Er du mere til en samtale, så er min tlf altid åben. Men jeg tror at det er vigtigst at have selv-indsigt, både som mobbe-offeret, mobberen og forældrene til begge parter.

  Vi er ego forskrækkede, vi afskyder ofte egoistiske mennesker! Og samtidig bliver vi frustreret over mennesker der ikke kan træffe beslutninger, mennesker der sætter alle andre højere end sig selv, samt mennesker der trækker sig.

  Jeg tror vi er begrebforstyrret – på samme måde som med ordet Dominans, det bryder vi os ofte heller ikke så meget om, MEN vi kender jo mange mennesker der dominerer et selskab eller et møde. Det gør dem jo ikke til dårlige mennesker, vi forventer jo faktisk at en leder dominere så meget, at der er styr på alle de vigtige beslutninger.

  Når både dominans og egoisme kæntre over til det negative, det belastende, så er det formentlig fordi det er kombineret med en psykisk lidelse, en psykisk belastning ELLER mest af alt, en meget dyb usikkerhed.

   

  ”Cogito ergo sum” er en latinsk sætning, der betyder ”jeg tænker, derfor er jeg”

  Ego stadiet forventer vi jo træder i kraft, hos de unge mennesker der skal træffe beslutninger om uddannelse og arbejde. For hvis vi vælger uddannelse og arbejde efter hvad andre får ud af det, eller hvad andre ønsker, så har vi valgt forkert, så bliver vi tappet for arbejdsglæde og energi – samt vi kommer ind i en offerrolle, en ansvarsflygtelse og så er det jo de andres skyld, hvis eller når det ikke lykkes!

  Samt de unge skal bruge egoet når de skal løsrive sig fra os forældre og flytte hjemmefra. Egoisme er et nødvendigt trin i vores udvikling af selvbevidsthed, som er en forudsætning for vores ansvarsfølelse – vi tager ejerskab! Vi kan ikke rådgive andre om at de skal tage sig selv alvorlige og de skal tro på dem selv, hvis vi ikke selv har været der. Vi bliver ikke hørt og set, hvis vi ikke befinder os i egoet. Vi kan ikke forvente at vores børn eller andre, har respekt for os, når vi ikke selv tager egoet alvorlig.

  Og vores børn skal ”arve” egoismen fra os forældre, vi skal være deres forbillede. Vi giver dem intet ved at bevæge os ned til dem, og indtage samme opgivende følelse, eller hvor vi bekræfter dem i at det er skolen der har fejlet, systemet det ikke støtter op, at det er de andre mm. Så hjælper vi dem med at flygte fra ansvaret.

   

  Træf valg – Manglende ego, skaber modtagelighed for mobning!

  Det lyder måske lidt barsk og lidt voldsom, men hvis vi kigger i dyreverden og ser på de dyrebørn der bliver født, så er der ikke plads til janteloven, de stærkeste, dem med størst ego kanøflet de andre dyrebørn. Forældrene skubber de svage dyrebørn ud af reden eller efterlader dem på sletten til løverne.

  Se på isbjørnene når hunnen skal finde mage, hun udsætter hannen for en macho-test, hun lokker han, går rundt om ham og når han får færden og går efter hende … så stikker hun af igen! Hun svømmer og dykker for at se hannens egenskaber, hun løber op på toppen af den største isbjerg og for at se om den dovne hanbjørn gider at slippe fjernbetjeningen og følg efter hende. Når han er lige ved at sakke bagud, så sætter hun farten lidt ned, for igen at give ham chancen, men når han ikke kan klare hendes krav og ikke viser at han har nosser, så er han ikke eftertragtet nok.

  Vi er selvfølgelige mere civiliseret end dyrene og vi skal IKKE acceptere mobning, det skal stoppes. Men stoppes fra flere sider.

  Mobberne eller ofrene – hvem har brug for hjælp?

  Mobberne, er ofte de svageste i vores samfund, dem der har mistet mest i deres opvækst, og de har brug for at kaste opmærksomheden over på andre. Det er bare ikke ensbetydende med at de er dårligere mennesker og skal straffes. Jeg var selv en af dem der mobbede andre og udstillede dem. Jeg så ikke mig selv som et dårligt menneske, jeg var ikke ond og vidste godt at det jeg gjorde var forkert. Men det var naturloven, “tryk avler modtryk”, at jeg i en opvækst med en alkoholisk voldelig far, der skabte et uforudsigelig tilværelse for mig og min familie. Og da jeg blev straffet for at mobbe, så tænkte jeg bare “Far, du har stadig ikke forstået det”

  Ofrene er ofte dem der står med den største mulighed for at få hjælp. Fordi de ønsker at komme ud af offer-rollen, og de skal “bare” fyldes op med selvværd igen – eller den skal findes frem, for i sandheden, så har selvværdet aldrig være væk, den er bare blevet undertrykt i noget tid. Vil du ud af offer-rollen, vil du have vendt livet, så er hypnosen et fantastisk redskab og der er så store muligheder for at komme tilbage til livet igen.

  Hvis vi drejer Søren Kirkegaard lidt ….

  ”når det i Sandhed skal lykkes, at føre et menneske der er ramt af mobning (offeret) eller den der har mobbet (bødlen), frem til forløsning og befrielse, så skal man først og fremmest finde ham der, hvor han er og begynde der. Dette er hemmeligheden i al hjælpekunst.

  Den der tror at alt løsningen ligger i at retfærdiggør episoderne om mobning, ved at straffe bødlen. Han eller hun har i sandheden misforstået det hele. Dette vil aldrig efterlade offeret med et styrket selvværd, men med et billede af at der altid skal søges en taber og en vinder. Som desværre i dette regnestykke, giver 2 tabere. Hvad angår bødlen, så er det historisk ikke bevist at en straf, ændre en persons opfattelse at levereglerne.

  For i Sandhed at kunne hjælpe en anden, må jeg forstå mere én han – men dog ved først og fremmest at forstå det, han forstår. Når jeg ikke gør det, så hjælper min viden og hensigt ham slet ikke.

  Vil jeg alligevel gøre min viden gældende, så er det, fordi jeg er ensporet og ser kun sagen udefra, så jeg i grunden i stedet for at gavne ham, egentlig efterlader ham med dybere sår.”

   

  Egoisme er forstadiet til kærligheden

  For hvad ved du om kærlighed, når kærligheden skal foregå i mørke og du ikke kan snakke om den dagen efter.  Lars Lilholt sang: Vi to kan overleve næsten alt, undtaget det, der aldrig rigtigt blev fortalt. Ta´ mig ikke som gidsel, ta´ mig helt og ikke halvt. For at elske rigtigt skal jeg være nøgen. Den drøm, der kun forbli´r en drøm, er en løgn. Kald det kærlighed…..

  Her er en lille test, som kan guide dig til, om der bør gøres noget.

  5: Mest rigtig. 4: Rigtig 3: Hverken eller. 2: Næsten forkert. 1. Forkert.

  Andre udstiller, gør dig til grin og sårer dig med vilje!
  Andre siger noget eller gør ting, som gør dig vred og ked af det!
  Andre forventer at du gør noget for dem, de gør ikke noget for dig!
  Du giver og giver, men ingen giver tilbage!
  Når du er trist og ked af det, er der ingen der ser dig!
  Andre omkring dig klare sig fint, men du bliver efterladt!
  Andre vil ikke undskylde deres urimelige opførsel overfor dig!
  Du bliver ramt af mobning (skole, arbejde, privat) – de andre ønsker dig ondt!

  Score du mellem 16-24 point, så skal du tage dig selv alvorlig. Score du mere end 25 point, så bør du opsøge hjælp, en god ven, familie eller professionel terapi. Det er meget vanskeligt at gøre noget selv, når først det negative har overtaget.

  Måske har du lyst til en samtale med mig, så du kan få indsigt i hvad jeg kan gøre. Se på dette link!!

Comments are closed.