• Følelser

  Det er 10 grundfølelser som er helt naturlige, de gøre os til de mennesker vi er.

  De følelser du kan læse om her, det er ikke følelser der opstår, fordi der sker noget omkring os. Det er følelser der skal være der, som skal sikre at vi reagere og udvikler os i takt med at følelserne aktiveres. Det er følelsen der lære os noget nyt – og specielt om os selv. For eks. hvis du forarges over noget, så kunne det være noget i dig selv, som du ikke bryder dig om.

  Når du og jeg har skudt os ind på grundfølelsen, så kan jeg gennem hypnosen, hjælpe dig med at få et helt naturligt forhold til følelserne og dig selv. Og endda få dig til at mærke endnu mere balance og styrke end tidligere.

  1. Afsky eller foragt

  Afsky og foragt er meget ensartede følelser. Foragt er en meget negativ væmmelse, den ligne had og faktisk skaber den følelsen af overlegenhed eller nedladenhed. Hvis du foragter en anden, så ser du ned på personen. Foragt kan komme af manglende respekt eller hvis en persons stil, smag, opførelse eller udtale forarger dig. Og du foragter og afskyr denne person.

  2. Angst eller frygt

  Det er helt naturlig at være bange eller frygte noget. Det er dit alarmsignal der fortæller, at der er noget du skal reagere overfor. Det kan en lettere uro eller hjertebanken og i værste fald panikangst, hvor du hyperventilere og bliver dårlig – måske handlingslammet.

  3. Glæde og lykkefølelsen

  Som måske følelse som varme og boblende i kroppen. En lykkerus der giver varme kinder og et smil der ikke kan skjules – en forelskelse der bare følelses som om at alt går meget nemmere.

  4. Interesse og nysgerrighed

  Nysgerrigheden er en følelse af at du bliver fastholdt i en bestemt retning og at du gentagende gange søger netop denne retning. Følelsen kan forsvinde igen ved manglende bekræftelse eller afvisninger.

  5. Irritation eller vrede

  Vrede bliver ofte udløst af uretfærdighed eller når du føler dig stresset, hvis du føler dig truet, angst og ydmygelse. Hvis du har lært ikke at udtrykke din vrede, kan du udvikle en depressiv og selvudslettende adfærd.

  6. Misundelse eller jalousi

  Vi blive alle misundelige, hvis en anden får den opmærksomhed som vi skulle have haft eller længtes efter. Ud fra vores persontype eller lavt selvværd, så glemmer vi ofte at misundelse kunne oversættes til inspiration, det du ser en anden gør eller har, det vil du også.
  Jalousi kan være fordi man har brug for at markere sig eller der er behov for magt. Dog er jalousi ofte et tegn for lavt selvværd.

  7. Nærhed eller ømhed

  Det er en af de første følelser vi reagere overfor, det er stimulerende og bekræftende. Samt det er den følelse der gør mest ondt at undvære, og som vi specielt mærker når vi gentagne gange ikke får respons i den retning. Mange tør ikke give sig ind i nærhed og ømhed, i frygt for at blive afvist, så derfor søger de ofte denne følelse i kontakten til børn og dyr.

  8. Skam

  Skam er ofte når vores eller andres grænser bliver overskredet. Følelsen af at “jeg er forkert” “jeg dummede mig” “jeg udstillede mig” “jeg er intet værd” Den bliver aktiveret når vi ikke føler os tilstrækkelige. Som nå det er andre den kun vurdere mig negativt.

  9. Skyld

  Skylden siger til os “jeg har gjort noget forkert” “jeg har tænkt noget andre ikke kan acceptere” “jeg har følt noget forkert”.

  10. Tristhed og ked af det

  Vi kender det alt for godt – ikke mange forældre kan sige sig fri fra det: “hold op med at græde” “tør øjnene og stop med at tude” og af den vej har vi lært at undertrykke denne følelse. Det er en følelse, der fortælle os hvad der er vigtigt for os eller  hvad vi længes efter og savner. Tårerne er en meget vigtig udtryksform, som kan lettere ked-af-det-heden. Desværre ved at undertrykke denne følelse, kan der udvikles  en depression.

Comments are closed.